Imam dva života. Jedan svoj i jedan što ga drugi izmisle.
05.04.2013.

Noor

Nekad u proslom stoljecu sam zivio u Turskoj.

.

Jezik sam ucio na Univerzitetu u Ankari, i kako to obicno biva, (pro)naslo se drustvo, malo ali odabrano, koje se svakodnevno druzilo. Bilo nas je iz svih krajeva svijeta, Deedra je bila iz USA, Noor je bio iz Palestine, Christian iz Svedske, Marko iz Srbije, Alyona iz Rusije, Etsuko iz Japana, Elena iz Bugarske i Didem iz Turske.

.

Jebes UN, kako smo mi izgledali.

.

Bio sam najmladji, haman pa dijete, oni su vec bili k'o fol stariji i ozbiljniji, pa su osjecali da me trebaju cuvati i paziti, sto je bilo kul, mogu vam reci.

.

Deedra, koja je vukla turske korjene i kasnije je pocela koristiti i tursko me Aynaz, svako jutro je kucala i lupala na vrata (posto smo zivjeli u istoj zgradi, tako sam uostalom i dosao do ovog drustva, ona se druzila s njima) da idemo da ucimo te jezike, a ja sam vazda zvoc'o i 'sovo ameriku i amerikanke, sto mi ne da spavati. Kasnije je Deedra postala skroz poznata zenska. Cesto se cujemo, i budala jos uvijek trazi od mene da je zovem abla. Haha.

.

Alyona je bila pravo slatko zeMsko, sa skroz plavim ocima i ludim osmjehom, tek malo starija od mene. Tako da mi je kasnije bila djevojka.

.

Sa Markom sam se vazda svadjao, ali ostali su pazili da ne ostanemo sami i sa ostrim predmetima u blizini. Nemam pojma kako je to uspijevalo.

.

Christian je obavezno izvodio ludosti. Jednom je uzeo profesorici kljuc od auta, tako da je ona morala otici kuci donijeti rezervni, da bi onda orginalni kljuc nasla na stolu i priznala pred cijelim amfiteatrom da je ludaca kojoj pod hitno treba musko??

.

Etsuko je imala tetovazu zmaja na vratu, prelijepe bijele zube i metar i po visine. Kebap je jela stapicima, a kuci, koja je bila udaljena makar 20 kilometara, isla na rolama.

.

Elena je bila skroz povucena, i samo se tiho smijala na nase ludosti i marifetluke, ne znam otkud ona s nama. Bila je divna i nesebicna djevojka, volio bih da znam sta radi danas.

.

Didem je vazda skakala i plesala, cak i na casovima je cupkala nogama u ritmu pisanja po tabli. To joj se danas itekako isplati, ludaca ubi pare skakutajuci i vrteci se k'o mahnita.

.

NOOR

Sa Noor- om sam se najcesce druzio posto je volio igrati video igrice. Bio je to prvi palestinac kojeg sam upoznao u zivotu. Pricao mi je o Palestini, o djetinjstvu i siromastvu, o izraelskoj policiji i izraelskim fanaticima, o cionistima i njihovoj zelji da imaju etnicki cisto podrucje, o razjedinjenosti palestinaca, o dvolicnosti zapada o...

.

O zalasku sunca, o prvoj ljubavi Shiran, koja je bila jevrejka, o  njegovom bratu Muhamedu, koji se raznio na trgu, zaboravio sam kako se zove, o njegovoj materi koja je inzistirala da on, kao najmladji ide iz Palestine, o...

.

Sve to je pricao dok smo, naizgled pazljivo i koncentrisano, igrali video igrice, a u stvari niti on niti ja nismo ni gledali u onaj televizor, on je sa sjetom pricao, a ja sa paznjom slusao.

.

Na momente mi je izgledalo kao da uopce nije tu, imao sam osjecaj da sjedi kod svoje kuce u Palestini i prica sa ukucanima o svakodnevnim poslovima ili da ce svakog momenta ustati da mamu zagrli pred spavanje, da starijem bratu prica o Shiran, da ...

.

Kad smo se rastajali, tad je bio takav obicaj, prepolovili smo novcanicu od 1 dolara, jedan dio njemu, jedan meni. Kao, ako se ikad sretnemo, to ce nam biti znak raspoznavanja, evo se sad smijem i placem. Oh, stvarno placem.

.

Jutros sam saznao da je Noor ubijen u Gazi prosle godine.

.

Ne znam koji klinac je isao iz Palestine, pa se vratio, da umre.

.

Zasto je dosao u Ankaru?

.

Sto sam ga uopce morao upoznati??

.

Zasto uporno umiru?

.

 !!!!!!

Duh Koji Hoda"Crne rupe nastaju
kad se um ubrza do beskonacnosti,
ali u negativnom smislu.
Tako da ti se cini da
onoga do cega ti je stalo
nema.
Nema zivota.
Nema sveta.
Nema drugih ljudi.
Nema cak ni tebe..."
---------
Ovaj kutak I-neta nema veze sa stvarnoscu.
Sve price, dogadjaji i likovi NISU IZ STVARNOG ZIVOTA.
SVE je izmisljeno, samo djelic maste....
---------


ra.blog.sa@gmail.com

Jednom sam imao Prijatelja. Poginuo je na Kapiji, u Tuzli....
KAJLO STARA

PRIJATELJU MOJ
DRUZE NAJBOLJI
OSTAVI ME KADA MNOGO
TREBAO SI MI K'O NIKADA

U NAJGORE DANE
JA LIJECIM RANE
KOJE MI NIKAD NECE
NI ZAMLADITI JARO MOJ

U TOM NOVOM SVIJETU
NADJI MJESTO ZA MENE
JER JA OVDJE NECU MOCI
DUGO BEZ TEBE
KAJLO STARA, JARO MOJ

ONO STARO DOBRO VRIJEME
NIKAD NECE BITI,
A NI NASU STARU RAJU
OPET SASTAVITI
JER NEMA NJIH

U MOM SRCU ZNAJ
ZAUVIJEK CES BITI,
A JA DRINSKOM CESTOM
NECU VISE PROLAZITI
A RAZLOG ZNAM

MANIFESTO

Novo je doba"¦ Gledaš vijesti na 100 kanala simultano i većina govori samo o jednom. Ponovno su razotkrili teroristički lanac muslimana koji su planirali da pobiju djecu i ugase svetost slobode, a sve u cilju mračnjaštva i nazadnjaštva. "Prokleti muslimani"¦" misao ide kroz tvoj, medijima odgojeni mozak "“ "Svi su isti".

Ali jesi li ikad, u svom životu, razmislio svojom glavom? Jesi li ikad pokušao isključiti svoj um iz Matrice i pogledati svijet kroz oči muslimana? Imaš li uopće um i razum ili je to samo antropološski privid koji je humanizam usadio u tebe? Ne boj se. Dođi i vidi.

JA SAM MUSLIMAN"¦ uđi u moj svijet onakav kakav jeste.

Moj svijet može početi bilo kada. U trenutku kada mi babo dovi za hairli porod, a mati me nosi tek 3 mjeseca u utrobi"¦ Dok mi uče ezan i ikamet na uho i zovu me mojim muslimanskim imenom, sedam dana nakon što se rodim"¦ Dok u osmom razredu osnovne škole, na ekskurziji, sva mi raja leži pijana po podu hotelske sobe zajedno sa vrlim nastavnikom koji bi nas trebao odgajati i nadgledati, a ja na balkonu klanjam jaciju"¦ Kad se nakon heftu dana neprekidnog pušenja trave, "u čast" mog osamnaestog rođendana, nađem u džamiji na sedždi, moleći oproštaja od Allaha jer neću da živim taj život bez cilja"¦ Ili mi Allah Uzvišeni pošalje svog roba dobrog koji me podsjeti da sam prefur'o tridesetu i da mi pored svog uspjeha u životu fail samo Allah"¦ Ili možda kada u svojoj crkvi prvi put postavim pitanje o logici trojstva ili kontraverzama Biblije a prijekor svećenika me gurne prema Istini Jedinoj"¦ Čak i kada me hafiz Bugari dozove od heroina i zbunjeno klanjam sabah u Bijeloj džamiji"¦ Čak i kad nakon 63 godine poganog života, u zadnjem dahu izustim svjedočenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov Poslanik"¦ Čak i tad.
"Prokleti slabići i mamine maze"¦" ponovno struji kroz tvoj ponosom okovani mozak "“ "Svi su isti".

Možeš li racionalno objasniti prijezir u svom srcu kad sretneš moju majku, sestru ili ženu na ulici, kako čedno a u isto vrijeme plemenito koraća izjavljujući svakim korakom ponos zbog svog hidzaba ili nikaba?
Trudiš li se bar malo da sakriješ mržnju u pogledu kad vidiš moju bradu u ma kojoj dužini i stilu asociranom sa islamom?

Imaš li petlje da mi nešto kažeš u oči? I kojim bi jezikom to rekao? Jeli onim što ti ga je crveni dedo naučio na dvoheftičnom policijskom kursu u Bačkoj palanci kada je iznenada nakon toliko dugog bravka na kursu usvojio "bre" kao svoju riječ? Ili onim za koji mi prebacuješ da ga iskrivljujem "stranim" riječima tipa hefta ili selam"¦
"Proklete neobrazovano-zaostale bradate spodobe i nindža bule" "“ prolazi ti val kroz korteks ispod od muke znojna čela. "Svi su oni isti"

Jel' zaista misliš da sam ja taj koji je ovdje prazna isprana olupina a da si ti taj koji je ispunjen humanizmom i prosvjetljenjem?

Dok ja stojim u hladnoj zimskoj noći pred centralnim zatvorom naspram kordona policajaca niskog čela, braneći posljednji tračak pravde na ovoj krvavoj zemlji, ti sjediš nedaleko od tog prizora, "na Relaxu", sa pivom u ruci držiš ders okupljenim kako je novo doba svanulo za našu djecu. Veoma prosvjetljeno od tebe.

Dok pendreci padaju po mojoj braći koja leže u krvavom snijegu završavaš svoj zadnji masterpeice za Slobodnu Bosnu ili Dane o ljudskim pravima i vrijednostima demokratskog društva. Veoma humano od tebe.

Najvažnija stvar u životu ti je šta je p'jana Brittney Spears povratila sinoć. Meni najvažnija stvar u životu je što su mi braća i sestre gladni u Bosni, u Gazi, u Iraku, u Somaliji i u Čečenistanu.

Gledaš MTV, VH1, ViVa i FOX channel "“ sretan i bez pameti. Ja noći provodim surfajući Net, ne bil' razaznao komadić istine o mom napaćenom Ummetu od silnih propagandi i dezinformacija.
I opet misliš da si bolji. Nemaš šta da kažeš, ali jedno ti je u glavi: "Svi su oni isti".

JA SAM MUSLIMAN i ovo je moj Manifesto.
Volim dobrotu i osuđujem zlo"¦ Ne ubijam ljude jer nisu kao ja, nego ratujem za goli opstanak. Mrzim teror i ubice nevinih jer mi je Onaj zarad Kojeg sve ovo radim objavio da ko ubije jednu nevinu osobu kao da je pobio cijeli svijet. Volim Istinu a prezirem laž. Blag sam u govoru ali nisam glup. Ne mrzim ljude ali prezirem njihova ružna djela. Borit ću se do smrti i za tebe koji ne znaš i dat ću život svoj"¦ Ali pobijeđen nikad ne mogu biti jer na kraju krajeva mi smo svi isti i istom cilju idemo"¦.


384642


Powered by Ra