Imam dva života. Jedan svoj i jedan što ga drugi izmisle.
27.06.2013.

Reizdavanje biometrijskog pasosa u BiH

Imao sam skroz cudnu situaciju u Policijskoj upravi.

.

Hocu da mijenjam one stare CIPSove dokumente LK i vozacku, jer isticu za koji mjesec, a sad imam slobodnog vremena pa necu ni cekati da isteknu.

.

Usput sam imao namjeru da mijenjam i biometrijski pasos koji takodjer nije jos istekao, vazi do 2015. godine, ali imam premalo slobodnih stranica za one pecate i nema sanse da izdrzi ni do kraja godine, pa reko o jednom trosku.

.

Medjutim, nesporazum je nastao zbog insistiranja sluzbenice da pokazem licnu kartu na uvid, radi identifikacije da sam to ja?!

.

Meni je jasno da trazi LK kad podnosim zahtjev za novi pasos, za ukradeni pasos, za osteceni pasos i ne znam ti ja sta jos, pa nemam vazece sredstvo identifikacije, ili je potrebno tu dokumentaciju dostaviti kao osnov za izdavanje tog novog pasosa,...

.

Ali, da mi kao sredstvo utvrdjivanja identiteta ne moze posluziti VAZECI pasos/putovnica u policijskoj upravi  koja je izdala tu istu putovnicu, nego moram imati i LK , to mi zaista nije jasno.

.

U cijelom svijetu mi je dovoljno da pokazem VAZECI pasos, samo u drzavi u kojoj je isti izdat, NIJE?

.

Vazeci pasos, ne vazi. Tacka.

.

I pitam ja sluzbenicu: znaci, da bih predao zahtjev za prijevremenu zamjenu vazeceg pasosa, koji imam kod sebe, nije izgubljen niti ostecen, potpuno validan dokument i mijenja se iz cisto tehnickih razloga, moram imati LK na UVID, kaze ona DA i stvarno mi pokaza papir gdje pise da moras imati LK NA UVID.

.

Da me ubijes, to meni nije jasno.

.

Sad evo istrazujem kome mogu postaviti pitanje: koji su vazeci identifikacioni dokumenti u BiH?

.

Usput nadjoh instrukcije za konzularna predstavnistva za reizdavanje pasosa u nasim ambasadama, i tamo se kaze "potreban identifikacioni dokument za zamjenu pasosa- licna karta ILI stari pasos?!

.

Hej!

.

Ispade da vazeci pasos, kao identifikacijsko sredstvo, ne vazi samo kod nas u policijskoj upravi, a bilo gdje drugo vazi?

.

Kad sam prvi put uzimao biometrijski pasos, morao sam imati CIPS licnu kartu. Valjda iz toga slijedi da je policija provjerila sve ostalo i nakon sto sam dokazao sve sto treba, i dobio taj pasos, trebalo bi da mi taj dokument i vazi? Ili?

.

Sad sam zbunjen, pasos vazi samo van drzave, ali u drzavi ne?

Sto nije logicno.

A ako vazi i u drzavi, zasto onda moram pokazati LK da dokazem da sam taj i taj?

.

Ponavljam, nisam dosao po novi biometrijski pasos jer imam vazeci biometrijski pasos pa trebam zamijeniti, ili da sam izgubio pasos ili da je ukraden ili da... Nego samo zamjena vazeceg pasosa. I jasno pise da je za to potrebna LK na UVID, dakle ne da bih kopiju ili LK prilozio kao dokumentaciju za izdavanje pasosa, nego cisto radi identifikacije.

.

Ovo su stvari koje meni strasno idu na zivce, jer je to, sto se mene tice, bespotrebno maltretiranje gradjana i ne treba to dopustiti.

.

To je sitna stvar, i nije problem pokazati LK, ali ako, kojim slucajem nemas kod sebe LK a imas vazeci pasos, i onda te neko vrati sa saltera da doneses LK, to vec prelazi granicu koju ja mogu podnijeti. Bar te sitne stvari se moraju poceti rjesavati, MORAJU napokon napraviti pravilnik kako treba, nakon deset godina od pocetka CIPS projekta i tri godine nakon pocetka izdavanja biomatrijskih pasosa.

.

Toliko mi je krivo da sam sad poceo pisati mailove na sve adrese koje mogu naci i postavljati to pitanje, pa ce mi valjda neko odgovoriti.

.

A bio bih zahvalan ako ima neko pa se razumije u te stvari da mi odgovori da li vazeci pasos moze posluziti kao sredstvo identifikacije ili ne, odnosno da li je potrebna dupla identifikacija LK+vazeci pasos?

.

Ili ako neko ima neku adresu gdje bih mogao pitati, nikako, bas nikako ne mogu podnijeti takve sitne stvari koje, za mene, sluze samo kao maltretiranje, nemaju logike i ne zelim ih trpiti.

.

Hvala.

www.revolution-agent.org

 

Duh Koji Hoda"Crne rupe nastaju
kad se um ubrza do beskonacnosti,
ali u negativnom smislu.
Tako da ti se cini da
onoga do cega ti je stalo
nema.
Nema zivota.
Nema sveta.
Nema drugih ljudi.
Nema cak ni tebe..."
---------
Ovaj kutak I-neta nema veze sa stvarnoscu.
Sve price, dogadjaji i likovi NISU IZ STVARNOG ZIVOTA.
SVE je izmisljeno, samo djelic maste....
---------


ra.blog.sa@gmail.com

Jednom sam imao Prijatelja. Poginuo je na Kapiji, u Tuzli....
KAJLO STARA

PRIJATELJU MOJ
DRUZE NAJBOLJI
OSTAVI ME KADA MNOGO
TREBAO SI MI K'O NIKADA

U NAJGORE DANE
JA LIJECIM RANE
KOJE MI NIKAD NECE
NI ZAMLADITI JARO MOJ

U TOM NOVOM SVIJETU
NADJI MJESTO ZA MENE
JER JA OVDJE NECU MOCI
DUGO BEZ TEBE
KAJLO STARA, JARO MOJ

ONO STARO DOBRO VRIJEME
NIKAD NECE BITI,
A NI NASU STARU RAJU
OPET SASTAVITI
JER NEMA NJIH

U MOM SRCU ZNAJ
ZAUVIJEK CES BITI,
A JA DRINSKOM CESTOM
NECU VISE PROLAZITI
A RAZLOG ZNAM

MANIFESTO

Novo je doba"¦ Gledaš vijesti na 100 kanala simultano i većina govori samo o jednom. Ponovno su razotkrili teroristički lanac muslimana koji su planirali da pobiju djecu i ugase svetost slobode, a sve u cilju mračnjaštva i nazadnjaštva. "Prokleti muslimani"¦" misao ide kroz tvoj, medijima odgojeni mozak "“ "Svi su isti".

Ali jesi li ikad, u svom životu, razmislio svojom glavom? Jesi li ikad pokušao isključiti svoj um iz Matrice i pogledati svijet kroz oči muslimana? Imaš li uopće um i razum ili je to samo antropološski privid koji je humanizam usadio u tebe? Ne boj se. Dođi i vidi.

JA SAM MUSLIMAN"¦ uđi u moj svijet onakav kakav jeste.

Moj svijet može početi bilo kada. U trenutku kada mi babo dovi za hairli porod, a mati me nosi tek 3 mjeseca u utrobi"¦ Dok mi uče ezan i ikamet na uho i zovu me mojim muslimanskim imenom, sedam dana nakon što se rodim"¦ Dok u osmom razredu osnovne škole, na ekskurziji, sva mi raja leži pijana po podu hotelske sobe zajedno sa vrlim nastavnikom koji bi nas trebao odgajati i nadgledati, a ja na balkonu klanjam jaciju"¦ Kad se nakon heftu dana neprekidnog pušenja trave, "u čast" mog osamnaestog rođendana, nađem u džamiji na sedždi, moleći oproštaja od Allaha jer neću da živim taj život bez cilja"¦ Ili mi Allah Uzvišeni pošalje svog roba dobrog koji me podsjeti da sam prefur'o tridesetu i da mi pored svog uspjeha u životu fail samo Allah"¦ Ili možda kada u svojoj crkvi prvi put postavim pitanje o logici trojstva ili kontraverzama Biblije a prijekor svećenika me gurne prema Istini Jedinoj"¦ Čak i kada me hafiz Bugari dozove od heroina i zbunjeno klanjam sabah u Bijeloj džamiji"¦ Čak i kad nakon 63 godine poganog života, u zadnjem dahu izustim svjedočenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov Poslanik"¦ Čak i tad.
"Prokleti slabići i mamine maze"¦" ponovno struji kroz tvoj ponosom okovani mozak "“ "Svi su isti".

Možeš li racionalno objasniti prijezir u svom srcu kad sretneš moju majku, sestru ili ženu na ulici, kako čedno a u isto vrijeme plemenito koraća izjavljujući svakim korakom ponos zbog svog hidzaba ili nikaba?
Trudiš li se bar malo da sakriješ mržnju u pogledu kad vidiš moju bradu u ma kojoj dužini i stilu asociranom sa islamom?

Imaš li petlje da mi nešto kažeš u oči? I kojim bi jezikom to rekao? Jeli onim što ti ga je crveni dedo naučio na dvoheftičnom policijskom kursu u Bačkoj palanci kada je iznenada nakon toliko dugog bravka na kursu usvojio "bre" kao svoju riječ? Ili onim za koji mi prebacuješ da ga iskrivljujem "stranim" riječima tipa hefta ili selam"¦
"Proklete neobrazovano-zaostale bradate spodobe i nindža bule" "“ prolazi ti val kroz korteks ispod od muke znojna čela. "Svi su oni isti"

Jel' zaista misliš da sam ja taj koji je ovdje prazna isprana olupina a da si ti taj koji je ispunjen humanizmom i prosvjetljenjem?

Dok ja stojim u hladnoj zimskoj noći pred centralnim zatvorom naspram kordona policajaca niskog čela, braneći posljednji tračak pravde na ovoj krvavoj zemlji, ti sjediš nedaleko od tog prizora, "na Relaxu", sa pivom u ruci držiš ders okupljenim kako je novo doba svanulo za našu djecu. Veoma prosvjetljeno od tebe.

Dok pendreci padaju po mojoj braći koja leže u krvavom snijegu završavaš svoj zadnji masterpeice za Slobodnu Bosnu ili Dane o ljudskim pravima i vrijednostima demokratskog društva. Veoma humano od tebe.

Najvažnija stvar u životu ti je šta je p'jana Brittney Spears povratila sinoć. Meni najvažnija stvar u životu je što su mi braća i sestre gladni u Bosni, u Gazi, u Iraku, u Somaliji i u Čečenistanu.

Gledaš MTV, VH1, ViVa i FOX channel "“ sretan i bez pameti. Ja noći provodim surfajući Net, ne bil' razaznao komadić istine o mom napaćenom Ummetu od silnih propagandi i dezinformacija.
I opet misliš da si bolji. Nemaš šta da kažeš, ali jedno ti je u glavi: "Svi su oni isti".

JA SAM MUSLIMAN i ovo je moj Manifesto.
Volim dobrotu i osuđujem zlo"¦ Ne ubijam ljude jer nisu kao ja, nego ratujem za goli opstanak. Mrzim teror i ubice nevinih jer mi je Onaj zarad Kojeg sve ovo radim objavio da ko ubije jednu nevinu osobu kao da je pobio cijeli svijet. Volim Istinu a prezirem laž. Blag sam u govoru ali nisam glup. Ne mrzim ljude ali prezirem njihova ružna djela. Borit ću se do smrti i za tebe koji ne znaš i dat ću život svoj"¦ Ali pobijeđen nikad ne mogu biti jer na kraju krajeva mi smo svi isti i istom cilju idemo"¦.


384642


Powered by Ra