Imam dva života. Jedan svoj i jedan što ga drugi izmisle.
17.08.2013.

Bosanac

Posto je totalna konfuzija oko popisa, da vam kazem redom kako ja vidim stvari.
Ako koga zanima, naravno.


Volim logiku, uvijek sam je volio.


Prvo cu pisati o ovom BOSANAC i HERCEGOVAC.


Jednom sam napisao da bih prvi prihvatio da budem BOSANAC ako bi se po 50% iz svakog od tri konstitutivna naroda izjasnilo tako. Sto naravno nema sanse.


Ali, to nema ni logike.

Je li stvarno mislite da Bosnjak i Bosanac iskljucuju jedno drugo?

Ili Hrvat- Bosanac?

Spominjem ovo zbog ideje da se svi izjasnimo kao Bosanci i onda ce stvari stimati.


Je li bas?

Kako zamisljate da recimo napravimo BOSANSKU kulturu?


Ako kazemo da su gusle i guslari stari bosanski nacin pjevanja hajduckih pjesama, da li ce ta recenica biti korektna?


Ako pak zelimo detaljnije pojasniti, mislite li da mozemo reci kako je to nacin izrazavanja pravoslavnih Bosanaca i nekih (polu)historijskih stvari? A u pjesmi opjevan Srpski junak ili hajduk?


Kako uopce zamisljate da se ukine Bosnjak/Hravat/Srbin i da se svi zovemo BOSANCI I HERCEGOVCI?


(Konstitutivni) narodi uvijek postoje u Ustavima, oni i manjine. Ne mislim ovdje na BiH nego na cijeli svijet.


To sto kod nas manjine nemaju prava koja bi trebali imati ne ispravlja se na popisu stanovnistva.


Jer, kako zamisljate ispraviti prava manjina time sto cemo se izjasniti kao Bosanci i Hercegovci? Sta je onda sa pravima vecina?


Ovo spominjem jer je osnovna ideja ovih sto zagovaraju da se izjasnimo kao Bosanci i Hercegovci to da ce se vremenom svi poceti izjasnjavati kao Bosanci i Hercegovci i kad dodje do momenta kad oni budu u vecini, ukinuce konstitutivne narode i promijeniti Ustav.


Hej.

Mozete misliti, oni samo cekaju da budu vecina pa da ukinu narode :)


A sta je sa pravima tih naroda? Pa cak i kad dodje do tacke da su Bosanci u vecini  Bosnjaci/Hrvati/Srbi u manjini.


Dakle, svoja prava koja nemaju kao manjina ce izganjati time sto ce ukinuti prava drugih ha postanu vecina a ovi drugi manjina?


Da ne spominjem da narodi i nacionalnosti nisu ukidane ni u totalitaristickom sistemu socijalisticke Jugoslavije, pa su i tamo postojali Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci, Crnogorci i u posljednje vrijeme Muslimani, sto je najveca podvala ever, podvala koja se opet pokusava izvesti a ja to ne trpim.


Ne trpim jer nisam loza bez korijena pa da budem Bosanac i prihvatim gusle kao nacionalni instrument.


Pri ovome uopce ne mislim nista ruzno o guslama i guslarima, da budemo jasni. Srbi i Hrvati imaju svoju kulturu, svoje naslijedje, svoj folklor,... i njihovo puno pravo je da se izjasne kao pripadnici odredjenog naroda, tako su odlucili prije 100tinjak godina, da se iz Bosnjaka priklone Hrvatskom/Srpskom korpusu i odakle meni pravo da kazem kako se moraju vratiti i biti Bosnjaci?


To je odluka jednog naroda, oni su osjecali da su blizi srpskom/hrvatskom korpusu, podlegli su srbijanskoj ili hrvastkoj politici, ... nebitno skroz koji je razlog, oni su to uradili kao cjelina, zasto traziti od njih da se odreknu i vrate se unazad 300 godina kad su bili Bosnjaci?


On moze biti Srbin i Bosanac istovremeno, ali shvatite, NE MOZE BITI BOSANAC A DA NE BUDE SRBIN!


Previse je godina proslo, previse razlika je nastalo, vjera je tu najmanji problem, iako se to konstantno potencira kao jedini problem koji imamo.


Bosanci i Hercegovci mogu biti svi Hrvati, Bosnjaci ili Srbi.


Jeste li bas sigurni da postoji mogucnost da iz Ustava obrisemo navedene nazive i pretvorimo ih u Bosance i Hercegovce, pa tu stavimo tacku?


Sjetite se sta bismo morali sve izbrisati da bi to funkcionisalo, sjetite se da to nije politicka odluka, to je nacin zivljenja, kultura zivljenja, naslijedje, folklor i mnogo stvari koje ne mozete ujediniti i nazvati ga BOSANSKOHERCEGOVACKIM bez da izvrsite nasilje nad bar 80% populacije koja zeli imati nesto svoje i bez cega jednostavno stvari nisu pravedne i postene.


Jedno pitanje...

Koja rijec se najprije pojavljuje u historiji?

BOSNJAK?
BOSANAC?
BOSANAC I HERCEGOVAC?


http://revolution-agent.org/prsten-i-zlatni-lanac/

Duh Koji Hoda"Crne rupe nastaju
kad se um ubrza do beskonacnosti,
ali u negativnom smislu.
Tako da ti se cini da
onoga do cega ti je stalo
nema.
Nema zivota.
Nema sveta.
Nema drugih ljudi.
Nema cak ni tebe..."
---------
Ovaj kutak I-neta nema veze sa stvarnoscu.
Sve price, dogadjaji i likovi NISU IZ STVARNOG ZIVOTA.
SVE je izmisljeno, samo djelic maste....
---------


ra.blog.sa@gmail.com

Jednom sam imao Prijatelja. Poginuo je na Kapiji, u Tuzli....
KAJLO STARA

PRIJATELJU MOJ
DRUZE NAJBOLJI
OSTAVI ME KADA MNOGO
TREBAO SI MI K'O NIKADA

U NAJGORE DANE
JA LIJECIM RANE
KOJE MI NIKAD NECE
NI ZAMLADITI JARO MOJ

U TOM NOVOM SVIJETU
NADJI MJESTO ZA MENE
JER JA OVDJE NECU MOCI
DUGO BEZ TEBE
KAJLO STARA, JARO MOJ

ONO STARO DOBRO VRIJEME
NIKAD NECE BITI,
A NI NASU STARU RAJU
OPET SASTAVITI
JER NEMA NJIH

U MOM SRCU ZNAJ
ZAUVIJEK CES BITI,
A JA DRINSKOM CESTOM
NECU VISE PROLAZITI
A RAZLOG ZNAM

MANIFESTO

Novo je doba"¦ Gledaš vijesti na 100 kanala simultano i većina govori samo o jednom. Ponovno su razotkrili teroristički lanac muslimana koji su planirali da pobiju djecu i ugase svetost slobode, a sve u cilju mračnjaštva i nazadnjaštva. "Prokleti muslimani"¦" misao ide kroz tvoj, medijima odgojeni mozak "“ "Svi su isti".

Ali jesi li ikad, u svom životu, razmislio svojom glavom? Jesi li ikad pokušao isključiti svoj um iz Matrice i pogledati svijet kroz oči muslimana? Imaš li uopće um i razum ili je to samo antropološski privid koji je humanizam usadio u tebe? Ne boj se. Dođi i vidi.

JA SAM MUSLIMAN"¦ uđi u moj svijet onakav kakav jeste.

Moj svijet može početi bilo kada. U trenutku kada mi babo dovi za hairli porod, a mati me nosi tek 3 mjeseca u utrobi"¦ Dok mi uče ezan i ikamet na uho i zovu me mojim muslimanskim imenom, sedam dana nakon što se rodim"¦ Dok u osmom razredu osnovne škole, na ekskurziji, sva mi raja leži pijana po podu hotelske sobe zajedno sa vrlim nastavnikom koji bi nas trebao odgajati i nadgledati, a ja na balkonu klanjam jaciju"¦ Kad se nakon heftu dana neprekidnog pušenja trave, "u čast" mog osamnaestog rođendana, nađem u džamiji na sedždi, moleći oproštaja od Allaha jer neću da živim taj život bez cilja"¦ Ili mi Allah Uzvišeni pošalje svog roba dobrog koji me podsjeti da sam prefur'o tridesetu i da mi pored svog uspjeha u životu fail samo Allah"¦ Ili možda kada u svojoj crkvi prvi put postavim pitanje o logici trojstva ili kontraverzama Biblije a prijekor svećenika me gurne prema Istini Jedinoj"¦ Čak i kada me hafiz Bugari dozove od heroina i zbunjeno klanjam sabah u Bijeloj džamiji"¦ Čak i kad nakon 63 godine poganog života, u zadnjem dahu izustim svjedočenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov Poslanik"¦ Čak i tad.
"Prokleti slabići i mamine maze"¦" ponovno struji kroz tvoj ponosom okovani mozak "“ "Svi su isti".

Možeš li racionalno objasniti prijezir u svom srcu kad sretneš moju majku, sestru ili ženu na ulici, kako čedno a u isto vrijeme plemenito koraća izjavljujući svakim korakom ponos zbog svog hidzaba ili nikaba?
Trudiš li se bar malo da sakriješ mržnju u pogledu kad vidiš moju bradu u ma kojoj dužini i stilu asociranom sa islamom?

Imaš li petlje da mi nešto kažeš u oči? I kojim bi jezikom to rekao? Jeli onim što ti ga je crveni dedo naučio na dvoheftičnom policijskom kursu u Bačkoj palanci kada je iznenada nakon toliko dugog bravka na kursu usvojio "bre" kao svoju riječ? Ili onim za koji mi prebacuješ da ga iskrivljujem "stranim" riječima tipa hefta ili selam"¦
"Proklete neobrazovano-zaostale bradate spodobe i nindža bule" "“ prolazi ti val kroz korteks ispod od muke znojna čela. "Svi su oni isti"

Jel' zaista misliš da sam ja taj koji je ovdje prazna isprana olupina a da si ti taj koji je ispunjen humanizmom i prosvjetljenjem?

Dok ja stojim u hladnoj zimskoj noći pred centralnim zatvorom naspram kordona policajaca niskog čela, braneći posljednji tračak pravde na ovoj krvavoj zemlji, ti sjediš nedaleko od tog prizora, "na Relaxu", sa pivom u ruci držiš ders okupljenim kako je novo doba svanulo za našu djecu. Veoma prosvjetljeno od tebe.

Dok pendreci padaju po mojoj braći koja leže u krvavom snijegu završavaš svoj zadnji masterpeice za Slobodnu Bosnu ili Dane o ljudskim pravima i vrijednostima demokratskog društva. Veoma humano od tebe.

Najvažnija stvar u životu ti je šta je p'jana Brittney Spears povratila sinoć. Meni najvažnija stvar u životu je što su mi braća i sestre gladni u Bosni, u Gazi, u Iraku, u Somaliji i u Čečenistanu.

Gledaš MTV, VH1, ViVa i FOX channel "“ sretan i bez pameti. Ja noći provodim surfajući Net, ne bil' razaznao komadić istine o mom napaćenom Ummetu od silnih propagandi i dezinformacija.
I opet misliš da si bolji. Nemaš šta da kažeš, ali jedno ti je u glavi: "Svi su oni isti".

JA SAM MUSLIMAN i ovo je moj Manifesto.
Volim dobrotu i osuđujem zlo"¦ Ne ubijam ljude jer nisu kao ja, nego ratujem za goli opstanak. Mrzim teror i ubice nevinih jer mi je Onaj zarad Kojeg sve ovo radim objavio da ko ubije jednu nevinu osobu kao da je pobio cijeli svijet. Volim Istinu a prezirem laž. Blag sam u govoru ali nisam glup. Ne mrzim ljude ali prezirem njihova ružna djela. Borit ću se do smrti i za tebe koji ne znaš i dat ću život svoj"¦ Ali pobijeđen nikad ne mogu biti jer na kraju krajeva mi smo svi isti i istom cilju idemo"¦.


384642


Powered by Ra