Imam dva života. Jedan svoj i jedan što ga drugi izmisle.
30.11.2013.

Mito i korupcija

Drzava je dobra, samo narod ne valja.

A i politicari su odlicni, kakav je narod.

 

Kazu mito i korupcija...

A ko daje mito i korupciju?

Zar nisu jednaki oni koji daju mito i oni korumpirani?

 

Kazu zacarani krug... Sto je zacaran? Politicari i sluzbenici se broje u hiljadama, mi u milionima.

 

Zaostala drzava?

Nije, mi smo zaostali, ja i svako od vas pojedinacno.

 

 

Zalimo se na nas zivot i stanje uz cigaru, pivu ili kahvu, preko interneta :)

 

Onda izadjemo napolje, sjednemo u auto, vozimo malo brze, zaustavi nas policija, i?

Umjesto da platimo kaznu, mi kazemo: A mozemo li se dogovoriti? Pomogni ti meni, pomognucu i ja tebi?

Onda dodjemo kuci i preko interneta 'sujemo korumpiranu drzavu :)

 

Jednostavan primjer, plati kaznu, nema korupcije.

 

 

Ova drzava je bila sravnjena sa zemljom. Sjecate li se? Nije to bas tako davno bilo...

 

Sjetite se Starog mosta u Mostaru, "Mome i Uzeira", Zetre, Hotela Europa, Bristol, Holiday inn, škola, obranista, bolnica, porodilista, mostova... pa sve je bilo sravnjeno. Putevi su bili skroz unisteni. Ja sad kad krenem prema Mostaru, Bosanskom Brodu, Zenici, Tuzli, Travniku, ... ne vidim nijedne rupe. Ima tu jos puno posla, ali je isto tako puno posla i uradjeno. Treba vam poduzi spisak da napisete nove mostove i tunele. Trebalo je to napraviti. Vjerujte, puno naprednije i bogatije drzave dugo dugo racunaju kad trebaju napraviti gdje koji most, tunel, bolnicu, skolu,...

 

Drzava je krenula naprijed, popravila vecinu. Za deset godina smo imali popravljenu infrastrukturu, u vecini slucajeva bolju nego prije rata.

Ali mi smo (zao)stali. Sta je sa drugih deset godina gdje smo mi trebali stupiti na scenu?

A ne, mi smo i to cekali od drzave. Cekali smo da nam drzava daje ideju, plan, program, pare, fabrike i sve ostalo. Jos i da nas napita. Zahvaljujuci novcu od nase dijaspore, mi ovdje sve uvozimo. Hej izvezemo balvan, a uvozimo stolicu od tog balvana :D Pa jeee....te... Hej, dijaspore i svjezeg novca je sve manje. Za nekoliko godina ce se prepoloviti veze s Bosnom. Nece vise biti 10 milijardi nego 5 milijardi svjezeg novca kojeg ne moramo nikome vratiti.

 

Drzava ne moze naprijed, ne zbog politicara, nego zbog nas.

 

Politicari su nasa instalacija, nas odraz, pa nisu pali s Marsa.

Nijedan politicar te ne tjera da policajcu pruzis 20 maraka jer si isao prebrzo.

 

 

Ostavimo po strani sad policajca sto uzima tih 20 maraka. On je svijet za sebe, i sigurno ti nece praviti problem ako platis kaznu 40KM, umjesto sto njemu dajes 20.

Nemojte sad ici logikom kako ce ionako politicari uzeti sebi tih 40KM.

Nece, jer kad svi budemo bili odgovorni (ili bar vecina), ovi danasnji politicari ce biti iskorijenjeni.

Bez (internet) revolucija i protesta.

Mi jednostavno nemamo osnova traziti od nekoga da ne bude korumpiran, a mi dajemo mito gdje god stignemo. De uzmi, haj' nece niko znati. Heh.

 

Mi trebamo popraviti ove sitne stvari, zamislite koliko novca ide iz budzeta samo zato sto svako jutro popijemo kafu, a ne trazimo racun gdje pise da je 17% ostislo u budzet?

 

Sto ne platis prethodno spomenutu kaznu?

Sto trazis stelu gdje god mozes?

Kazemo: pa svi traze, svi daju.

Pa zasto?

Jer koliko ja to razumijem, svako ko kaze da svi daju je isto tako dao mito, jer inace ne bi ni znao da li je neko korumpiran.

 

 

Kad mi postanemo odgovorni, i politicari ce.

 

Testirajte na sitnim stvarima, trazite racun gdje god sta kupite, popijete i pojedete, placajte kazne kad pogrijesite, samo te dvije stavke ce popraviti stanje.

O vecim stvarima da ne govorim.

Do tad, politicare bas briga.

 

 

 

Duh Koji Hoda"Crne rupe nastaju
kad se um ubrza do beskonacnosti,
ali u negativnom smislu.
Tako da ti se cini da
onoga do cega ti je stalo
nema.
Nema zivota.
Nema sveta.
Nema drugih ljudi.
Nema cak ni tebe..."
---------
Ovaj kutak I-neta nema veze sa stvarnoscu.
Sve price, dogadjaji i likovi NISU IZ STVARNOG ZIVOTA.
SVE je izmisljeno, samo djelic maste....
---------


ra.blog.sa@gmail.com

Jednom sam imao Prijatelja. Poginuo je na Kapiji, u Tuzli....
KAJLO STARA

PRIJATELJU MOJ
DRUZE NAJBOLJI
OSTAVI ME KADA MNOGO
TREBAO SI MI K'O NIKADA

U NAJGORE DANE
JA LIJECIM RANE
KOJE MI NIKAD NECE
NI ZAMLADITI JARO MOJ

U TOM NOVOM SVIJETU
NADJI MJESTO ZA MENE
JER JA OVDJE NECU MOCI
DUGO BEZ TEBE
KAJLO STARA, JARO MOJ

ONO STARO DOBRO VRIJEME
NIKAD NECE BITI,
A NI NASU STARU RAJU
OPET SASTAVITI
JER NEMA NJIH

U MOM SRCU ZNAJ
ZAUVIJEK CES BITI,
A JA DRINSKOM CESTOM
NECU VISE PROLAZITI
A RAZLOG ZNAM

MANIFESTO

Novo je doba"¦ Gledaš vijesti na 100 kanala simultano i većina govori samo o jednom. Ponovno su razotkrili teroristički lanac muslimana koji su planirali da pobiju djecu i ugase svetost slobode, a sve u cilju mračnjaštva i nazadnjaštva. "Prokleti muslimani"¦" misao ide kroz tvoj, medijima odgojeni mozak "“ "Svi su isti".

Ali jesi li ikad, u svom životu, razmislio svojom glavom? Jesi li ikad pokušao isključiti svoj um iz Matrice i pogledati svijet kroz oči muslimana? Imaš li uopće um i razum ili je to samo antropološski privid koji je humanizam usadio u tebe? Ne boj se. Dođi i vidi.

JA SAM MUSLIMAN"¦ uđi u moj svijet onakav kakav jeste.

Moj svijet može početi bilo kada. U trenutku kada mi babo dovi za hairli porod, a mati me nosi tek 3 mjeseca u utrobi"¦ Dok mi uče ezan i ikamet na uho i zovu me mojim muslimanskim imenom, sedam dana nakon što se rodim"¦ Dok u osmom razredu osnovne škole, na ekskurziji, sva mi raja leži pijana po podu hotelske sobe zajedno sa vrlim nastavnikom koji bi nas trebao odgajati i nadgledati, a ja na balkonu klanjam jaciju"¦ Kad se nakon heftu dana neprekidnog pušenja trave, "u čast" mog osamnaestog rođendana, nađem u džamiji na sedždi, moleći oproštaja od Allaha jer neću da živim taj život bez cilja"¦ Ili mi Allah Uzvišeni pošalje svog roba dobrog koji me podsjeti da sam prefur'o tridesetu i da mi pored svog uspjeha u životu fail samo Allah"¦ Ili možda kada u svojoj crkvi prvi put postavim pitanje o logici trojstva ili kontraverzama Biblije a prijekor svećenika me gurne prema Istini Jedinoj"¦ Čak i kada me hafiz Bugari dozove od heroina i zbunjeno klanjam sabah u Bijeloj džamiji"¦ Čak i kad nakon 63 godine poganog života, u zadnjem dahu izustim svjedočenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov Poslanik"¦ Čak i tad.
"Prokleti slabići i mamine maze"¦" ponovno struji kroz tvoj ponosom okovani mozak "“ "Svi su isti".

Možeš li racionalno objasniti prijezir u svom srcu kad sretneš moju majku, sestru ili ženu na ulici, kako čedno a u isto vrijeme plemenito koraća izjavljujući svakim korakom ponos zbog svog hidzaba ili nikaba?
Trudiš li se bar malo da sakriješ mržnju u pogledu kad vidiš moju bradu u ma kojoj dužini i stilu asociranom sa islamom?

Imaš li petlje da mi nešto kažeš u oči? I kojim bi jezikom to rekao? Jeli onim što ti ga je crveni dedo naučio na dvoheftičnom policijskom kursu u Bačkoj palanci kada je iznenada nakon toliko dugog bravka na kursu usvojio "bre" kao svoju riječ? Ili onim za koji mi prebacuješ da ga iskrivljujem "stranim" riječima tipa hefta ili selam"¦
"Proklete neobrazovano-zaostale bradate spodobe i nindža bule" "“ prolazi ti val kroz korteks ispod od muke znojna čela. "Svi su oni isti"

Jel' zaista misliš da sam ja taj koji je ovdje prazna isprana olupina a da si ti taj koji je ispunjen humanizmom i prosvjetljenjem?

Dok ja stojim u hladnoj zimskoj noći pred centralnim zatvorom naspram kordona policajaca niskog čela, braneći posljednji tračak pravde na ovoj krvavoj zemlji, ti sjediš nedaleko od tog prizora, "na Relaxu", sa pivom u ruci držiš ders okupljenim kako je novo doba svanulo za našu djecu. Veoma prosvjetljeno od tebe.

Dok pendreci padaju po mojoj braći koja leže u krvavom snijegu završavaš svoj zadnji masterpeice za Slobodnu Bosnu ili Dane o ljudskim pravima i vrijednostima demokratskog društva. Veoma humano od tebe.

Najvažnija stvar u životu ti je šta je p'jana Brittney Spears povratila sinoć. Meni najvažnija stvar u životu je što su mi braća i sestre gladni u Bosni, u Gazi, u Iraku, u Somaliji i u Čečenistanu.

Gledaš MTV, VH1, ViVa i FOX channel "“ sretan i bez pameti. Ja noći provodim surfajući Net, ne bil' razaznao komadić istine o mom napaćenom Ummetu od silnih propagandi i dezinformacija.
I opet misliš da si bolji. Nemaš šta da kažeš, ali jedno ti je u glavi: "Svi su oni isti".

JA SAM MUSLIMAN i ovo je moj Manifesto.
Volim dobrotu i osuđujem zlo"¦ Ne ubijam ljude jer nisu kao ja, nego ratujem za goli opstanak. Mrzim teror i ubice nevinih jer mi je Onaj zarad Kojeg sve ovo radim objavio da ko ubije jednu nevinu osobu kao da je pobio cijeli svijet. Volim Istinu a prezirem laž. Blag sam u govoru ali nisam glup. Ne mrzim ljude ali prezirem njihova ružna djela. Borit ću se do smrti i za tebe koji ne znaš i dat ću život svoj"¦ Ali pobijeđen nikad ne mogu biti jer na kraju krajeva mi smo svi isti i istom cilju idemo"¦.


384642


Powered by Ra