Imam dva života. Jedan svoj i jedan što ga drugi izmisle.




09.01.2014.

Sweet dreams

Pocesmo nesto pricati o cudnim mjestima na kojima smo slucajno zaspali.

.

Zakljucismo da su najcudnija mjesta za spavanje definitivno vezana za vojsku.

.

Kolega kaze da je, putujuci iz kasarne u Gorazdu zaglavio negdje na putu, posto im se autobus pokvario. I kuci je dosao nekad kasno, ali je ipak s rajom otisao u diskoteku.

.

Kaze da se sjeca kako je usao u diskoteku i prvih pet minuta nekakve muzike, a onda u slijedecem trenutku ga je djevojka budila da idu kuci :D

.

Ovaj drugi kolega je isto bio u Gorazdu i na strazi je sjeo na sljem da malo odmori noge, medjutim.... zaspi.... Kroz san cuje nekakvo suskanje i otvori oci, kad ispred njega divlja svinja, a on onako bunovan baci pusku, vrisne i pocne bjezati. Vidjevsi to, svinja isto vrisne i pocne i ona bjezati u drugom smjeru, a on je jadan pola noci proveo trazeci pusku sa upaljacem :D

.

Vojni rok sam sluzio u Travniku. Kad smo isli na gadjanje na poligon negdje iznad Zenice, ustali smo skroz rano, nekad oko 4h ujutro. Uf kakvo je to bilo ustajanje, uleti lik i prodere se USTAJ VOJSKOOO :D Uglavnom, nakon truckanja u autobusu i nekakve kisice, izadjemo iz autobusa, SFOR nas prekontrolise i izvrsi brojanje metaka, a posto sam bio prva ceta- prvi vod, mi prvi zavrsimo i kazu nam da se vrtimo tu negdje dok ostali na zavrse. Zalegnemo mi ispod onog drveca, puca na sve strane, a mi se zagrnuli onim jaknama i zaspali k'o djeca :D Mogli su vala i meteori padati, sto se nas tice, ono pucanje nam je bilo k'o muzika :D

.

Inace sam u vojsci dozivio neke stvari koje nikad necu zaboraviti. Nikako mi nije jasno kako su uspjeli ukinuti nesto tako korisno.

.

Nije uopce bilo lahko u pocetku. Recimo u Gorazdu bukvalno nisu imali sta jesti, ali i dalje se svi rado prisjecaju tih dana, iako se u momentu jedva cekalo da se zavrsi s vojskom, brojali su se dani, sati... A onda kad je to sve bilo zavrseno, kad razmislis kakav si dosao, a kakav otisao... Koga si upoznao, sta si dozivio...

.

Jednom nam je trebao doci general Dudakovic u nenajavljen obilazak kasarne, a postrojavanje je trebalo biti izvrseno na stadionu u krugu kasarne. Medjutim, tih dana je padala kisa i trava se nije mogla redovno kositi, pa je bila malo porasla. Izveo nas kapetan Keric postrojio i kaze: General Dudakovic dolazi za dva sata, kosilica nam ne moze pomoci, a stadion mora biti pokosen. Vojnici, skidaj se u majice i cupaj rukama, dolazi vam jedan od najvecih sinova ove drzave, za sat vremena necu da vidim travu preko 1cm :D

.

Naravno, trava je bila u roku "pokosena", a General nas je odusevio nastupom (dosao helikopterom) i govorom koji nam je odrzao, nije nam bilo nimalo krivo za onu travu.

.

A da, bilo je smijesno i kad su nam prvi dan dali konzerve za uzinu, a prethodno nam oduzeli sve nozeve i ostre predmete, i ovaj jedan pita porucnika: pa kako cemo otvoriti konzervu?? A porucnik ga posalje da pita kos (kos, ono gdje se igra kosarka :D), i ovaj je dvajs' minuta stajao pred kosem i govorio: gospodine kose, vojnik tajitaj, kako cemo otvoriti konzervu :D

.

Mislim, u tom momentu nije bilo smijesno, bili smo umorni, nenaspavani, zbunjeni, glaaaaddniiii.... ali kasnije ti je otvaranje konzervi bilo pravo uzivanje i umjetnost :D

.

Ajj... uglavnom otisli smo mi predaleko u toj prici o vojsci, svako pojedinacno je imao neke dozivljaje koji su nekako upecatljivi, tako da je vojska i sluzenje vojnog roka definitivno jedan od perioda u zivotu koji bih u svakom momentu ponovio.

.

Vratili smo se savrseno disciplinirani i nekako drukciji.

.

Nekako sam misljenja da taj dio u odrastanju danasnjih generacija nije trebalo ukinuti. Vojska ne znaci nuzno rat, vojska moze itekako pomoci u usmjeravanju mladjih generacija, bar tako meni djeluje, iz mog iskustva.

.

Nakon vojske sam bio svjestan vrijednosti ljudskog zivota, svjestan opasnosti koje krije oruzje i nepravilno ili neodgovorno rukovanje i posjedovanje, shvatio sam vrijednost uzajamnog pomaganja, "cuvanja ledja", rada, reda, discipline, fizicke pripremljenosti,...

 .

Heh.

 

(video pocinje negdje na 3:00 :p)

 

Duh Koji Hoda



















"Crne rupe nastaju
kad se um ubrza do beskonacnosti,
ali u negativnom smislu.
Tako da ti se cini da
onoga do cega ti je stalo
nema.
Nema zivota.
Nema sveta.
Nema drugih ljudi.
Nema cak ni tebe..."
---------
Ovaj kutak I-neta nema veze sa stvarnoscu.
Sve price, dogadjaji i likovi NISU IZ STVARNOG ZIVOTA.
SVE je izmisljeno, samo djelic maste....
---------






ra.blog.sa@gmail.com

Jednom sam imao Prijatelja. Poginuo je na Kapiji, u Tuzli....
KAJLO STARA

PRIJATELJU MOJ
DRUZE NAJBOLJI
OSTAVI ME KADA MNOGO
TREBAO SI MI K'O NIKADA

U NAJGORE DANE
JA LIJECIM RANE
KOJE MI NIKAD NECE
NI ZAMLADITI JARO MOJ

U TOM NOVOM SVIJETU
NADJI MJESTO ZA MENE
JER JA OVDJE NECU MOCI
DUGO BEZ TEBE
KAJLO STARA, JARO MOJ

ONO STARO DOBRO VRIJEME
NIKAD NECE BITI,
A NI NASU STARU RAJU
OPET SASTAVITI
JER NEMA NJIH

U MOM SRCU ZNAJ
ZAUVIJEK CES BITI,
A JA DRINSKOM CESTOM
NECU VISE PROLAZITI
A RAZLOG ZNAM

MANIFESTO

Novo je doba"¦ Gledaš vijesti na 100 kanala simultano i većina govori samo o jednom. Ponovno su razotkrili teroristički lanac muslimana koji su planirali da pobiju djecu i ugase svetost slobode, a sve u cilju mračnjaštva i nazadnjaštva. "Prokleti muslimani"¦" misao ide kroz tvoj, medijima odgojeni mozak "“ "Svi su isti".

Ali jesi li ikad, u svom životu, razmislio svojom glavom? Jesi li ikad pokušao isključiti svoj um iz Matrice i pogledati svijet kroz oči muslimana? Imaš li uopće um i razum ili je to samo antropološski privid koji je humanizam usadio u tebe? Ne boj se. Dođi i vidi.

JA SAM MUSLIMAN"¦ uđi u moj svijet onakav kakav jeste.

Moj svijet može početi bilo kada. U trenutku kada mi babo dovi za hairli porod, a mati me nosi tek 3 mjeseca u utrobi"¦ Dok mi uče ezan i ikamet na uho i zovu me mojim muslimanskim imenom, sedam dana nakon što se rodim"¦ Dok u osmom razredu osnovne škole, na ekskurziji, sva mi raja leži pijana po podu hotelske sobe zajedno sa vrlim nastavnikom koji bi nas trebao odgajati i nadgledati, a ja na balkonu klanjam jaciju"¦ Kad se nakon heftu dana neprekidnog pušenja trave, "u čast" mog osamnaestog rođendana, nađem u džamiji na sedždi, moleći oproštaja od Allaha jer neću da živim taj život bez cilja"¦ Ili mi Allah Uzvišeni pošalje svog roba dobrog koji me podsjeti da sam prefur'o tridesetu i da mi pored svog uspjeha u životu fail samo Allah"¦ Ili možda kada u svojoj crkvi prvi put postavim pitanje o logici trojstva ili kontraverzama Biblije a prijekor svećenika me gurne prema Istini Jedinoj"¦ Čak i kada me hafiz Bugari dozove od heroina i zbunjeno klanjam sabah u Bijeloj džamiji"¦ Čak i kad nakon 63 godine poganog života, u zadnjem dahu izustim svjedočenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov Poslanik"¦ Čak i tad.
"Prokleti slabići i mamine maze"¦" ponovno struji kroz tvoj ponosom okovani mozak "“ "Svi su isti".

Možeš li racionalno objasniti prijezir u svom srcu kad sretneš moju majku, sestru ili ženu na ulici, kako čedno a u isto vrijeme plemenito koraća izjavljujući svakim korakom ponos zbog svog hidzaba ili nikaba?
Trudiš li se bar malo da sakriješ mržnju u pogledu kad vidiš moju bradu u ma kojoj dužini i stilu asociranom sa islamom?

Imaš li petlje da mi nešto kažeš u oči? I kojim bi jezikom to rekao? Jeli onim što ti ga je crveni dedo naučio na dvoheftičnom policijskom kursu u Bačkoj palanci kada je iznenada nakon toliko dugog bravka na kursu usvojio "bre" kao svoju riječ? Ili onim za koji mi prebacuješ da ga iskrivljujem "stranim" riječima tipa hefta ili selam"¦
"Proklete neobrazovano-zaostale bradate spodobe i nindža bule" "“ prolazi ti val kroz korteks ispod od muke znojna čela. "Svi su oni isti"

Jel' zaista misliš da sam ja taj koji je ovdje prazna isprana olupina a da si ti taj koji je ispunjen humanizmom i prosvjetljenjem?

Dok ja stojim u hladnoj zimskoj noći pred centralnim zatvorom naspram kordona policajaca niskog čela, braneći posljednji tračak pravde na ovoj krvavoj zemlji, ti sjediš nedaleko od tog prizora, "na Relaxu", sa pivom u ruci držiš ders okupljenim kako je novo doba svanulo za našu djecu. Veoma prosvjetljeno od tebe.

Dok pendreci padaju po mojoj braći koja leže u krvavom snijegu završavaš svoj zadnji masterpeice za Slobodnu Bosnu ili Dane o ljudskim pravima i vrijednostima demokratskog društva. Veoma humano od tebe.

Najvažnija stvar u životu ti je šta je p'jana Brittney Spears povratila sinoć. Meni najvažnija stvar u životu je što su mi braća i sestre gladni u Bosni, u Gazi, u Iraku, u Somaliji i u Čečenistanu.

Gledaš MTV, VH1, ViVa i FOX channel "“ sretan i bez pameti. Ja noći provodim surfajući Net, ne bil' razaznao komadić istine o mom napaćenom Ummetu od silnih propagandi i dezinformacija.
I opet misliš da si bolji. Nemaš šta da kažeš, ali jedno ti je u glavi: "Svi su oni isti".

JA SAM MUSLIMAN i ovo je moj Manifesto.
Volim dobrotu i osuđujem zlo"¦ Ne ubijam ljude jer nisu kao ja, nego ratujem za goli opstanak. Mrzim teror i ubice nevinih jer mi je Onaj zarad Kojeg sve ovo radim objavio da ko ubije jednu nevinu osobu kao da je pobio cijeli svijet. Volim Istinu a prezirem laž. Blag sam u govoru ali nisam glup. Ne mrzim ljude ali prezirem njihova ružna djela. Borit ću se do smrti i za tebe koji ne znaš i dat ću život svoj"¦ Ali pobijeđen nikad ne mogu biti jer na kraju krajeva mi smo svi isti i istom cilju idemo"¦.


384642


Powered by Ra