Imam dva života. Jedan svoj i jedan što ga drugi izmisle.
22.01.2014.

Kultura i religija

U Hrvatskoj se pravi neka crkva u Kninu.

 

Normalno(?), kao i kod nas, odmah je nastala frka ko to finansira i zasto se to pravi. Kad se saznalo da i drzava, dodjelom zemljista i oslobadjanjem placanja komunalnih taksi indirektno ucestvuje u gradnji, odmah je nastao belaj (nema veze sto je to minoran doprinos u odnosu na kompletnu investiciju).

 

Izmedju ostalog pobunili su se i radnici koji su vezani za kulturu i umjetnost, kao- pare se trose na crkve a kultura propada, sto je za mene prilicno kontradiktorno, obzirom da su i kultura i umjetnost nastale zahvaljujuci religiji, impuls i osnova vecine stvari koje smatramo kulturnim naslijedjem vrijednim pomena je ustvari dio neke religijske "zatucanosti".

 

Krenuvsi od pisma, arhitekture, slikarstva, pa cak i muzike. U osnovi, korijeni svega sto je vrijedno, mozemo naci u religiji. Naravno, pod okriljem religije su radjene neke mracne stvari, ali ni blizu tome sta se radi u ime dunjaluka, ko god kaze da to nije tacno, nije dobro sagledao situaciju :D  Ova recenica je za one koji pokusaju tekst razumjeti drukcije. Ovo je post o kulturi i religiji, nista drugo.

 

Doduse, posto se danas svaka zajebancija naziva kulturom i umjetnoscu, nije onda toliko ni cudno.

 

Sva ova moderna umjetnost i kultura za milion godina ne moze sustici proizvode "religijske" kulture. Ne moze dostici grcke, egipatske ili budisticke hramove, ne moze napraviti Plavu dzamiju, Aja Sofju, Katedralu Notre Dame, Sikstinsku kapelu,  Keopsovu piramidu,...

 

Znate li sta je moderna kultura i umjetnost?

 

Ajfelov toranj, Kip slobode, staklena piramida, crtanje grafita po tramvajskim stanicama, prosipanje boje po papiru- pa sta ispadne, tetoviranje djavola po dupetu instant ljepotica, ... ukratko- besmislice. "Remek- djelo" moderne arhitekture je i sidnejska opera, pa prodaju crijep da je renoviraju, nakon nekoliko decenija, pitam se sta ce biti od nje za 500-600 godina? Za 1000, 2000??

 

Mislim, udjite Notre Dame, a onda se zaputite na Ajfelov toranj, skontacete o cemu pricam. Vjerujte, ne postoji nacin gdje mozete uporediti ovo dvoje.

 

Onaj Ajfelov toranj povazdan farbaju, taman zavrse, 'ajmo ispocetka, a piramide stoje kako stoje.

 

Nemojte samo pogresno shvatiti da ja imam nesto protiv kulture i umjetnosti, ali nas Muzej kuka kako se finansira vjera, umjesto da se finansira kultura, pri tom spominjuci kako nemaju gdje cuvati Hagadu? Dakle, traze da se finansira kultura a ne vjera, da bi kulturno sacuvali vjerski eksponat. Hehe.

 

Ima ih koji tvrde kako danasnja kultura i umjetnost ne mogu napredovati i iznjedriti djela poput onih iz proslosti, jer su neimari Plave dzamije ili graditelji Sikstinske kapele imali neogranicena sredstva, sto je opet kontradiktornost, jer nisu krivi sultani ili pape sto su bili "kulturni" a mi danas "nekulturni" :D

 

Naravno, malo karikiram stvari i idem pomalo u krajnosti, kao i obicno, ali poenta je ista...

 

Laz je da drzava daje vise na vjeru nego na svjetovne stvari, u bilo kojem segmentu postojanja. Naprotiv, iznosi su zaista zanemarivi, nisu vrijedni pomena.

 

Nije ba religija kriva za nase frustracije sto ne mozemo sustici svjetovne stvari za kojima letimo k'o budale.

 

Vjerske gradjevine su historija uzivo, nijedna fabrika to nije.

Fabrika bude, pa je nema.

 

Da se gledalo po fabrikama, radnim mjestima, ili kulturi i  umjetnosti kakvom ih danas znamo (tipa holivudski filmovi, instalacije dvajs' tona metala na vrucem asfaltu, rave ili havy metal muzika, slikanje dvije linije, nasumicno povucene na listu papira...) ... danas uopce ne bismo imali kulturu, a vrhunac umjetnickog izrazavanja bilo bi pokazivanje sisa, kao dokaz da smo napokon oslobodjeni religijskih stega i okova.

 

Sve ima dvije strane medalje, beliv mi. To nije nasa pamet, to je pamet predaka, a oni su razmisljali, nisu ponavljali novinske naslove.

 

 

 

Duh Koji Hoda"Crne rupe nastaju
kad se um ubrza do beskonacnosti,
ali u negativnom smislu.
Tako da ti se cini da
onoga do cega ti je stalo
nema.
Nema zivota.
Nema sveta.
Nema drugih ljudi.
Nema cak ni tebe..."
---------
Ovaj kutak I-neta nema veze sa stvarnoscu.
Sve price, dogadjaji i likovi NISU IZ STVARNOG ZIVOTA.
SVE je izmisljeno, samo djelic maste....
---------


ra.blog.sa@gmail.com

Jednom sam imao Prijatelja. Poginuo je na Kapiji, u Tuzli....
KAJLO STARA

PRIJATELJU MOJ
DRUZE NAJBOLJI
OSTAVI ME KADA MNOGO
TREBAO SI MI K'O NIKADA

U NAJGORE DANE
JA LIJECIM RANE
KOJE MI NIKAD NECE
NI ZAMLADITI JARO MOJ

U TOM NOVOM SVIJETU
NADJI MJESTO ZA MENE
JER JA OVDJE NECU MOCI
DUGO BEZ TEBE
KAJLO STARA, JARO MOJ

ONO STARO DOBRO VRIJEME
NIKAD NECE BITI,
A NI NASU STARU RAJU
OPET SASTAVITI
JER NEMA NJIH

U MOM SRCU ZNAJ
ZAUVIJEK CES BITI,
A JA DRINSKOM CESTOM
NECU VISE PROLAZITI
A RAZLOG ZNAM

MANIFESTO

Novo je doba"¦ Gledaš vijesti na 100 kanala simultano i većina govori samo o jednom. Ponovno su razotkrili teroristički lanac muslimana koji su planirali da pobiju djecu i ugase svetost slobode, a sve u cilju mračnjaštva i nazadnjaštva. "Prokleti muslimani"¦" misao ide kroz tvoj, medijima odgojeni mozak "“ "Svi su isti".

Ali jesi li ikad, u svom životu, razmislio svojom glavom? Jesi li ikad pokušao isključiti svoj um iz Matrice i pogledati svijet kroz oči muslimana? Imaš li uopće um i razum ili je to samo antropološski privid koji je humanizam usadio u tebe? Ne boj se. Dođi i vidi.

JA SAM MUSLIMAN"¦ uđi u moj svijet onakav kakav jeste.

Moj svijet može početi bilo kada. U trenutku kada mi babo dovi za hairli porod, a mati me nosi tek 3 mjeseca u utrobi"¦ Dok mi uče ezan i ikamet na uho i zovu me mojim muslimanskim imenom, sedam dana nakon što se rodim"¦ Dok u osmom razredu osnovne škole, na ekskurziji, sva mi raja leži pijana po podu hotelske sobe zajedno sa vrlim nastavnikom koji bi nas trebao odgajati i nadgledati, a ja na balkonu klanjam jaciju"¦ Kad se nakon heftu dana neprekidnog pušenja trave, "u čast" mog osamnaestog rođendana, nađem u džamiji na sedždi, moleći oproštaja od Allaha jer neću da živim taj život bez cilja"¦ Ili mi Allah Uzvišeni pošalje svog roba dobrog koji me podsjeti da sam prefur'o tridesetu i da mi pored svog uspjeha u životu fail samo Allah"¦ Ili možda kada u svojoj crkvi prvi put postavim pitanje o logici trojstva ili kontraverzama Biblije a prijekor svećenika me gurne prema Istini Jedinoj"¦ Čak i kada me hafiz Bugari dozove od heroina i zbunjeno klanjam sabah u Bijeloj džamiji"¦ Čak i kad nakon 63 godine poganog života, u zadnjem dahu izustim svjedočenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov Poslanik"¦ Čak i tad.
"Prokleti slabići i mamine maze"¦" ponovno struji kroz tvoj ponosom okovani mozak "“ "Svi su isti".

Možeš li racionalno objasniti prijezir u svom srcu kad sretneš moju majku, sestru ili ženu na ulici, kako čedno a u isto vrijeme plemenito koraća izjavljujući svakim korakom ponos zbog svog hidzaba ili nikaba?
Trudiš li se bar malo da sakriješ mržnju u pogledu kad vidiš moju bradu u ma kojoj dužini i stilu asociranom sa islamom?

Imaš li petlje da mi nešto kažeš u oči? I kojim bi jezikom to rekao? Jeli onim što ti ga je crveni dedo naučio na dvoheftičnom policijskom kursu u Bačkoj palanci kada je iznenada nakon toliko dugog bravka na kursu usvojio "bre" kao svoju riječ? Ili onim za koji mi prebacuješ da ga iskrivljujem "stranim" riječima tipa hefta ili selam"¦
"Proklete neobrazovano-zaostale bradate spodobe i nindža bule" "“ prolazi ti val kroz korteks ispod od muke znojna čela. "Svi su oni isti"

Jel' zaista misliš da sam ja taj koji je ovdje prazna isprana olupina a da si ti taj koji je ispunjen humanizmom i prosvjetljenjem?

Dok ja stojim u hladnoj zimskoj noći pred centralnim zatvorom naspram kordona policajaca niskog čela, braneći posljednji tračak pravde na ovoj krvavoj zemlji, ti sjediš nedaleko od tog prizora, "na Relaxu", sa pivom u ruci držiš ders okupljenim kako je novo doba svanulo za našu djecu. Veoma prosvjetljeno od tebe.

Dok pendreci padaju po mojoj braći koja leže u krvavom snijegu završavaš svoj zadnji masterpeice za Slobodnu Bosnu ili Dane o ljudskim pravima i vrijednostima demokratskog društva. Veoma humano od tebe.

Najvažnija stvar u životu ti je šta je p'jana Brittney Spears povratila sinoć. Meni najvažnija stvar u životu je što su mi braća i sestre gladni u Bosni, u Gazi, u Iraku, u Somaliji i u Čečenistanu.

Gledaš MTV, VH1, ViVa i FOX channel "“ sretan i bez pameti. Ja noći provodim surfajući Net, ne bil' razaznao komadić istine o mom napaćenom Ummetu od silnih propagandi i dezinformacija.
I opet misliš da si bolji. Nemaš šta da kažeš, ali jedno ti je u glavi: "Svi su oni isti".

JA SAM MUSLIMAN i ovo je moj Manifesto.
Volim dobrotu i osuđujem zlo"¦ Ne ubijam ljude jer nisu kao ja, nego ratujem za goli opstanak. Mrzim teror i ubice nevinih jer mi je Onaj zarad Kojeg sve ovo radim objavio da ko ubije jednu nevinu osobu kao da je pobio cijeli svijet. Volim Istinu a prezirem laž. Blag sam u govoru ali nisam glup. Ne mrzim ljude ali prezirem njihova ružna djela. Borit ću se do smrti i za tebe koji ne znaš i dat ću život svoj"¦ Ali pobijeđen nikad ne mogu biti jer na kraju krajeva mi smo svi isti i istom cilju idemo"¦.


384642


Powered by Ra