beats by dre cheap

Noor

Nekad u proslom stoljecu sam zivio u Turskoj.

.

Jezik sam ucio na Univerzitetu u Ankari, i kako to obicno biva, (pro)naslo se drustvo, malo ali odabrano, koje se svakodnevno druzilo. Bilo nas je iz svih krajeva svijeta, Deedra je bila iz USA, Noor je bio iz Palestine, Christian iz Svedske, Marko iz Srbije, Alyona iz Rusije, Etsuko iz Japana, Elena iz Bugarske i Didem iz Turske.

.

Jebes UN, kako smo mi izgledali.

.

Bio sam najmladji, haman pa dijete, oni su vec bili k'o fol stariji i ozbiljniji, pa su osjecali da me trebaju cuvati i paziti, sto je bilo kul, mogu vam reci.

.

Deedra, koja je vukla turske korjene i kasnije je pocela koristiti i tursko me Aynaz, svako jutro je kucala i lupala na vrata (posto smo zivjeli u istoj zgradi, tako sam uostalom i dosao do ovog drustva, ona se druzila s njima) da idemo da ucimo te jezike, a ja sam vazda zvoc'o i 'sovo ameriku i amerikanke, sto mi ne da spavati. Kasnije je Deedra postala skroz poznata zenska. Cesto se cujemo, i budala jos uvijek trazi od mene da je zovem abla. Haha.

.

Alyona je bila pravo slatko zeMsko, sa skroz plavim ocima i ludim osmjehom, tek malo starija od mene. Tako da mi je kasnije bila djevojka.

.

Sa Markom sam se vazda svadjao, ali ostali su pazili da ne ostanemo sami i sa ostrim predmetima u blizini. Nemam pojma kako je to uspijevalo.

.

Christian je obavezno izvodio ludosti. Jednom je uzeo profesorici kljuc od auta, tako da je ona morala otici kuci donijeti rezervni, da bi onda orginalni kljuc nasla na stolu i priznala pred cijelim amfiteatrom da je ludaca kojoj pod hitno treba musko??

.

Etsuko je imala tetovazu zmaja na vratu, prelijepe bijele zube i metar i po visine. Kebap je jela stapicima, a kuci, koja je bila udaljena makar 20 kilometara, isla na rolama.

.

Elena je bila skroz povucena, i samo se tiho smijala na nase ludosti i marifetluke, ne znam otkud ona s nama. Bila je divna i nesebicna djevojka, volio bih da znam sta radi danas.

.

Didem je vazda skakala i plesala, cak i na casovima je cupkala nogama u ritmu pisanja po tabli. To joj se danas itekako isplati, ludaca ubi pare skakutajuci i vrteci se k'o mahnita.

.

NOOR

Sa Noor- om sam se najcesce druzio posto je volio igrati video igrice. Bio je to prvi palestinac kojeg sam upoznao u zivotu. Pricao mi je o Palestini, o djetinjstvu i siromastvu, o izraelskoj policiji i izraelskim fanaticima, o cionistima i njihovoj zelji da imaju etnicki cisto podrucje, o razjedinjenosti palestinaca, o dvolicnosti zapada o...

.

O zalasku sunca, o prvoj ljubavi Shiran, koja je bila jevrejka, o  njegovom bratu Muhamedu, koji se raznio na trgu, zaboravio sam kako se zove, o njegovoj materi koja je inzistirala da on, kao najmladji ide iz Palestine, o...

.

Sve to je pricao dok smo, naizgled pazljivo i koncentrisano, igrali video igrice, a u stvari niti on niti ja nismo ni gledali u onaj televizor, on je sa sjetom pricao, a ja sa paznjom slusao.

.

Na momente mi je izgledalo kao da uopce nije tu, imao sam osjecaj da sjedi kod svoje kuce u Palestini i prica sa ukucanima o svakodnevnim poslovima ili da ce svakog momenta ustati da mamu zagrli pred spavanje, da starijem bratu prica o Shiran, da ...

.

Kad smo se rastajali, tad je bio takav obicaj, prepolovili smo novcanicu od 1 dolara, jedan dio njemu, jedan meni. Kao, ako se ikad sretnemo, to ce nam biti znak raspoznavanja, evo se sad smijem i placem. Oh, stvarno placem.

.

Jutros sam saznao da je Noor ubijen u Gazi prosle godine.

.

Ne znam koji klinac je isao iz Palestine, pa se vratio, da umre.

.

Zasto je dosao u Ankaru?

.

Sto sam ga uopce morao upoznati??

.

Zasto uporno umiru?

.

 !!!!!!

Duh Koji Hoda
http://nunion.blogger.ba
05/04/2013 11:24