beats by dre cheap

Reizdavanje biometrijskog pasosa u BiH

Imao sam skroz cudnu situaciju u Policijskoj upravi.

.

Hocu da mijenjam one stare CIPSove dokumente LK i vozacku, jer isticu za koji mjesec, a sad imam slobodnog vremena pa necu ni cekati da isteknu.

.

Usput sam imao namjeru da mijenjam i biometrijski pasos koji takodjer nije jos istekao, vazi do 2015. godine, ali imam premalo slobodnih stranica za one pecate i nema sanse da izdrzi ni do kraja godine, pa reko o jednom trosku.

.

Medjutim, nesporazum je nastao zbog insistiranja sluzbenice da pokazem licnu kartu na uvid, radi identifikacije da sam to ja?!

.

Meni je jasno da trazi LK kad podnosim zahtjev za novi pasos, za ukradeni pasos, za osteceni pasos i ne znam ti ja sta jos, pa nemam vazece sredstvo identifikacije, ili je potrebno tu dokumentaciju dostaviti kao osnov za izdavanje tog novog pasosa,...

.

Ali, da mi kao sredstvo utvrdjivanja identiteta ne moze posluziti VAZECI pasos/putovnica u policijskoj upravi  koja je izdala tu istu putovnicu, nego moram imati i LK , to mi zaista nije jasno.

.

U cijelom svijetu mi je dovoljno da pokazem VAZECI pasos, samo u drzavi u kojoj je isti izdat, NIJE?

.

Vazeci pasos, ne vazi. Tacka.

.

I pitam ja sluzbenicu: znaci, da bih predao zahtjev za prijevremenu zamjenu vazeceg pasosa, koji imam kod sebe, nije izgubljen niti ostecen, potpuno validan dokument i mijenja se iz cisto tehnickih razloga, moram imati LK na UVID, kaze ona DA i stvarno mi pokaza papir gdje pise da moras imati LK NA UVID.

.

Da me ubijes, to meni nije jasno.

.

Sad evo istrazujem kome mogu postaviti pitanje: koji su vazeci identifikacioni dokumenti u BiH?

.

Usput nadjoh instrukcije za konzularna predstavnistva za reizdavanje pasosa u nasim ambasadama, i tamo se kaze "potreban identifikacioni dokument za zamjenu pasosa- licna karta ILI stari pasos?!

.

Hej!

.

Ispade da vazeci pasos, kao identifikacijsko sredstvo, ne vazi samo kod nas u policijskoj upravi, a bilo gdje drugo vazi?

.

Kad sam prvi put uzimao biometrijski pasos, morao sam imati CIPS licnu kartu. Valjda iz toga slijedi da je policija provjerila sve ostalo i nakon sto sam dokazao sve sto treba, i dobio taj pasos, trebalo bi da mi taj dokument i vazi? Ili?

.

Sad sam zbunjen, pasos vazi samo van drzave, ali u drzavi ne?

Sto nije logicno.

A ako vazi i u drzavi, zasto onda moram pokazati LK da dokazem da sam taj i taj?

.

Ponavljam, nisam dosao po novi biometrijski pasos jer imam vazeci biometrijski pasos pa trebam zamijeniti, ili da sam izgubio pasos ili da je ukraden ili da... Nego samo zamjena vazeceg pasosa. I jasno pise da je za to potrebna LK na UVID, dakle ne da bih kopiju ili LK prilozio kao dokumentaciju za izdavanje pasosa, nego cisto radi identifikacije.

.

Ovo su stvari koje meni strasno idu na zivce, jer je to, sto se mene tice, bespotrebno maltretiranje gradjana i ne treba to dopustiti.

.

To je sitna stvar, i nije problem pokazati LK, ali ako, kojim slucajem nemas kod sebe LK a imas vazeci pasos, i onda te neko vrati sa saltera da doneses LK, to vec prelazi granicu koju ja mogu podnijeti. Bar te sitne stvari se moraju poceti rjesavati, MORAJU napokon napraviti pravilnik kako treba, nakon deset godina od pocetka CIPS projekta i tri godine nakon pocetka izdavanja biomatrijskih pasosa.

.

Toliko mi je krivo da sam sad poceo pisati mailove na sve adrese koje mogu naci i postavljati to pitanje, pa ce mi valjda neko odgovoriti.

.

A bio bih zahvalan ako ima neko pa se razumije u te stvari da mi odgovori da li vazeci pasos moze posluziti kao sredstvo identifikacije ili ne, odnosno da li je potrebna dupla identifikacija LK+vazeci pasos?

.

Ili ako neko ima neku adresu gdje bih mogao pitati, nikako, bas nikako ne mogu podnijeti takve sitne stvari koje, za mene, sluze samo kao maltretiranje, nemaju logike i ne zelim ih trpiti.

.

Hvala.

www.revolution-agent.org

 

Duh Koji Hoda
http://nunion.blogger.ba
27/06/2013 09:12