beats by dre cheap

Bosanac

Posto je totalna konfuzija oko popisa, da vam kazem redom kako ja vidim stvari.
Ako koga zanima, naravno.


Volim logiku, uvijek sam je volio.


Prvo cu pisati o ovom BOSANAC i HERCEGOVAC.


Jednom sam napisao da bih prvi prihvatio da budem BOSANAC ako bi se po 50% iz svakog od tri konstitutivna naroda izjasnilo tako. Sto naravno nema sanse.


Ali, to nema ni logike.

Je li stvarno mislite da Bosnjak i Bosanac iskljucuju jedno drugo?

Ili Hrvat- Bosanac?

Spominjem ovo zbog ideje da se svi izjasnimo kao Bosanci i onda ce stvari stimati.


Je li bas?

Kako zamisljate da recimo napravimo BOSANSKU kulturu?


Ako kazemo da su gusle i guslari stari bosanski nacin pjevanja hajduckih pjesama, da li ce ta recenica biti korektna?


Ako pak zelimo detaljnije pojasniti, mislite li da mozemo reci kako je to nacin izrazavanja pravoslavnih Bosanaca i nekih (polu)historijskih stvari? A u pjesmi opjevan Srpski junak ili hajduk?


Kako uopce zamisljate da se ukine Bosnjak/Hravat/Srbin i da se svi zovemo BOSANCI I HERCEGOVCI?


(Konstitutivni) narodi uvijek postoje u Ustavima, oni i manjine. Ne mislim ovdje na BiH nego na cijeli svijet.


To sto kod nas manjine nemaju prava koja bi trebali imati ne ispravlja se na popisu stanovnistva.


Jer, kako zamisljate ispraviti prava manjina time sto cemo se izjasniti kao Bosanci i Hercegovci? Sta je onda sa pravima vecina?


Ovo spominjem jer je osnovna ideja ovih sto zagovaraju da se izjasnimo kao Bosanci i Hercegovci to da ce se vremenom svi poceti izjasnjavati kao Bosanci i Hercegovci i kad dodje do momenta kad oni budu u vecini, ukinuce konstitutivne narode i promijeniti Ustav.


Hej.

Mozete misliti, oni samo cekaju da budu vecina pa da ukinu narode :)


A sta je sa pravima tih naroda? Pa cak i kad dodje do tacke da su Bosanci u vecini  Bosnjaci/Hrvati/Srbi u manjini.


Dakle, svoja prava koja nemaju kao manjina ce izganjati time sto ce ukinuti prava drugih ha postanu vecina a ovi drugi manjina?


Da ne spominjem da narodi i nacionalnosti nisu ukidane ni u totalitaristickom sistemu socijalisticke Jugoslavije, pa su i tamo postojali Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci, Crnogorci i u posljednje vrijeme Muslimani, sto je najveca podvala ever, podvala koja se opet pokusava izvesti a ja to ne trpim.


Ne trpim jer nisam loza bez korijena pa da budem Bosanac i prihvatim gusle kao nacionalni instrument.


Pri ovome uopce ne mislim nista ruzno o guslama i guslarima, da budemo jasni. Srbi i Hrvati imaju svoju kulturu, svoje naslijedje, svoj folklor,... i njihovo puno pravo je da se izjasne kao pripadnici odredjenog naroda, tako su odlucili prije 100tinjak godina, da se iz Bosnjaka priklone Hrvatskom/Srpskom korpusu i odakle meni pravo da kazem kako se moraju vratiti i biti Bosnjaci?


To je odluka jednog naroda, oni su osjecali da su blizi srpskom/hrvatskom korpusu, podlegli su srbijanskoj ili hrvastkoj politici, ... nebitno skroz koji je razlog, oni su to uradili kao cjelina, zasto traziti od njih da se odreknu i vrate se unazad 300 godina kad su bili Bosnjaci?


On moze biti Srbin i Bosanac istovremeno, ali shvatite, NE MOZE BITI BOSANAC A DA NE BUDE SRBIN!


Previse je godina proslo, previse razlika je nastalo, vjera je tu najmanji problem, iako se to konstantno potencira kao jedini problem koji imamo.


Bosanci i Hercegovci mogu biti svi Hrvati, Bosnjaci ili Srbi.


Jeste li bas sigurni da postoji mogucnost da iz Ustava obrisemo navedene nazive i pretvorimo ih u Bosance i Hercegovce, pa tu stavimo tacku?


Sjetite se sta bismo morali sve izbrisati da bi to funkcionisalo, sjetite se da to nije politicka odluka, to je nacin zivljenja, kultura zivljenja, naslijedje, folklor i mnogo stvari koje ne mozete ujediniti i nazvati ga BOSANSKOHERCEGOVACKIM bez da izvrsite nasilje nad bar 80% populacije koja zeli imati nesto svoje i bez cega jednostavno stvari nisu pravedne i postene.


Jedno pitanje...

Koja rijec se najprije pojavljuje u historiji?

BOSNJAK?
BOSANAC?
BOSANAC I HERCEGOVAC?


http://revolution-agent.org/prsten-i-zlatni-lanac/

Duh Koji Hoda
http://nunion.blogger.ba
17/08/2013 23:20