beats by dre cheap

Kultura i religija

U Hrvatskoj se pravi neka crkva u Kninu.

 

Normalno(?), kao i kod nas, odmah je nastala frka ko to finansira i zasto se to pravi. Kad se saznalo da i drzava, dodjelom zemljista i oslobadjanjem placanja komunalnih taksi indirektno ucestvuje u gradnji, odmah je nastao belaj (nema veze sto je to minoran doprinos u odnosu na kompletnu investiciju).

 

Izmedju ostalog pobunili su se i radnici koji su vezani za kulturu i umjetnost, kao- pare se trose na crkve a kultura propada, sto je za mene prilicno kontradiktorno, obzirom da su i kultura i umjetnost nastale zahvaljujuci religiji, impuls i osnova vecine stvari koje smatramo kulturnim naslijedjem vrijednim pomena je ustvari dio neke religijske "zatucanosti".

 

Krenuvsi od pisma, arhitekture, slikarstva, pa cak i muzike. U osnovi, korijeni svega sto je vrijedno, mozemo naci u religiji. Naravno, pod okriljem religije su radjene neke mracne stvari, ali ni blizu tome sta se radi u ime dunjaluka, ko god kaze da to nije tacno, nije dobro sagledao situaciju :D  Ova recenica je za one koji pokusaju tekst razumjeti drukcije. Ovo je post o kulturi i religiji, nista drugo.

 

Doduse, posto se danas svaka zajebancija naziva kulturom i umjetnoscu, nije onda toliko ni cudno.

 

Sva ova moderna umjetnost i kultura za milion godina ne moze sustici proizvode "religijske" kulture. Ne moze dostici grcke, egipatske ili budisticke hramove, ne moze napraviti Plavu dzamiju, Aja Sofju, Katedralu Notre Dame, Sikstinsku kapelu,  Keopsovu piramidu,...

 

Znate li sta je moderna kultura i umjetnost?

 

Ajfelov toranj, Kip slobode, staklena piramida, crtanje grafita po tramvajskim stanicama, prosipanje boje po papiru- pa sta ispadne, tetoviranje djavola po dupetu instant ljepotica, ... ukratko- besmislice. "Remek- djelo" moderne arhitekture je i sidnejska opera, pa prodaju crijep da je renoviraju, nakon nekoliko decenija, pitam se sta ce biti od nje za 500-600 godina? Za 1000, 2000??

 

Mislim, udjite Notre Dame, a onda se zaputite na Ajfelov toranj, skontacete o cemu pricam. Vjerujte, ne postoji nacin gdje mozete uporediti ovo dvoje.

 

Onaj Ajfelov toranj povazdan farbaju, taman zavrse, 'ajmo ispocetka, a piramide stoje kako stoje.

 

Nemojte samo pogresno shvatiti da ja imam nesto protiv kulture i umjetnosti, ali nas Muzej kuka kako se finansira vjera, umjesto da se finansira kultura, pri tom spominjuci kako nemaju gdje cuvati Hagadu? Dakle, traze da se finansira kultura a ne vjera, da bi kulturno sacuvali vjerski eksponat. Hehe.

 

Ima ih koji tvrde kako danasnja kultura i umjetnost ne mogu napredovati i iznjedriti djela poput onih iz proslosti, jer su neimari Plave dzamije ili graditelji Sikstinske kapele imali neogranicena sredstva, sto je opet kontradiktornost, jer nisu krivi sultani ili pape sto su bili "kulturni" a mi danas "nekulturni" :D

 

Naravno, malo karikiram stvari i idem pomalo u krajnosti, kao i obicno, ali poenta je ista...

 

Laz je da drzava daje vise na vjeru nego na svjetovne stvari, u bilo kojem segmentu postojanja. Naprotiv, iznosi su zaista zanemarivi, nisu vrijedni pomena.

 

Nije ba religija kriva za nase frustracije sto ne mozemo sustici svjetovne stvari za kojima letimo k'o budale.

 

Vjerske gradjevine su historija uzivo, nijedna fabrika to nije.

Fabrika bude, pa je nema.

 

Da se gledalo po fabrikama, radnim mjestima, ili kulturi i  umjetnosti kakvom ih danas znamo (tipa holivudski filmovi, instalacije dvajs' tona metala na vrucem asfaltu, rave ili havy metal muzika, slikanje dvije linije, nasumicno povucene na listu papira...) ... danas uopce ne bismo imali kulturu, a vrhunac umjetnickog izrazavanja bilo bi pokazivanje sisa, kao dokaz da smo napokon oslobodjeni religijskih stega i okova.

 

Sve ima dvije strane medalje, beliv mi. To nije nasa pamet, to je pamet predaka, a oni su razmisljali, nisu ponavljali novinske naslove.

 

 

 

Duh Koji Hoda
http://nunion.blogger.ba
22/01/2014 11:34